Friday, April 21, 2017

Menarik Di Bukit Tabur East

Ringkasan:
Bukit Tabur East ialah satu puncak Bukit Tabur terletak sebelah Bukit Tabur West. View dari atas cantik sangat, dan kalau nak ambil gambar profile cantik ada banyak tempat sesuai masa naik. Bukit Tabur East juga trek senang, dan cuma ada satu tempat kena panjat batu dan pakai tali.
Lokasi pintu masuk: 
Empangan Klang Gate, Taman Melawati (Bukit Tabur East laluannya ikut paip besar)
Tempoh pendakian pergi dan balik:  
2 jam (naik dan turun lalu trek lain)

Menarik di Bukit Tabur East:
  • Pemandangan cantik dari atas (tambah-tambah lagi bila dapat tengok matahari terbit)
  • Ramai orang naik jadi tidak takut sesat.
  • Trek jelas.
  • Jika anda seorang ingin mencari kelainan, anda boleh menikmati sarapan pagi di kaki bukit sambil melihat panorama Kuala Lumpur indah di pagi hari
  • Trek ke puncak kira santai, sebab tak susah sangat. Trek turun juga santai tapi juah sikit, dan masa turun lalu kebun dan kawasan perumahan.
  • Lepas turun, anda boleh mandi dekat kolam air jernih dekat taman rekreasi bawah bukit ni. Kolam ni sama dengan Bukit Tabur West, tapi ada tempat masuk lain (atau kalau rajin, naik kereta ke pintu masuk Tabur West dan park kat situ, lepas tu turun ke kolam)



Dapat melihat matahari terbit


Berkelah di kaki bukit sekitar 275 meter ko rasa?






Pastikan anda utamakan keselematan

Kelemahan di Bukit Tabur East:
  • Ada satu tempat curam sangat dan ada tali, susah untuk orang gayat
  • Ramai orang naik, hujung minggu boleh jadi macam mall di atas (kadang2 kena tunggu 30 minit lebih untuk turun atau naik batu disitu)
  • Dekat puncak tidak boleh menampung ramai orang, jadi rasa “crowded” sedikit
Bukit yang paling mencabar persiapkan diri anda dengan mental dan fizikal. Hanya berbekalkan tali untuk panjat sampai ke puncak.


Panduan untuk mendaki Bukit Tabur East:
  • Walaupun ada banyak tempat untuk ambil bergambar, hati-hati apabila ambil jangan terlalu "excited" sangat.
  • Jangan lupa bawak air mineral, 100 plus dan coklat untuk mendapatkan tenaga dan momentum untuk mendaki dengan lancar dan secukupnya.
  • Pastikan memakai glove ketika mendaki supaya tidak tercedera.
  • Parking kereta yang menghampiri tempat turun (kawasan perumahan) bukan parking di kawasan mendaki nanti anda penat nak jalan jauh ke parking kereta.
  • Sebelum mendaki pastikan anda mendapat permit memasuki Bukit Tabur. Ini penting kalau tidak anda tidak dibenarkan masuk. Sebanyak RM5 seorang akan dikenakan bayaran untuk permit tersebut. Berikut adalah alamat untuk mendapatkan permit:
Pejabat Daerah Selangor Tengah
KM 11 (Batu 7), Jalan Cheras - Kajang
43200 Cheras, Kajang, Selangor Darul Ehsan.
Tel: 03-9075 2885
Fax: 03-9075 6022





Fakta: Catriona Ross gemar mendaki gunung untuk kurus!


1 comment:

muaz mingu said...
This comment has been removed by the author.

Copyright © FUUUYOOO... MR.WAN Designed by azhafizah.com