Assalammualaikum korang da buat kuih raya ke?? ke beli je? anda semua da balik kampung?? Wah wah wah kemain lagi ye sakan..

Keluarga ku adalah buat 2 jenis biskut raya simple-simple je.. antaranya...

Kuih Tat Nenas

Ku tak berapa berkenan sangat dengan kuih ini kalau tak bagi rasa pun tak apa.. haha

Cara-caranya buat tat nenas..

tadaaaa!! jadilah ia Tat Nenas



Biskut Sarang Semut *fav ku tiap-tiap tahun wajib bonda ku buat


Hanya parut

Letak choc rise dan letak dalam acuan kemudian masuk oven..

siaplah biskut Sarang Semut..

Yang lain-lain hanya kuh tunjuk je.. dan keluarga ku banyakkan maruku, kerepek dan asam jeruk je.. haha..


Info seterusnya.......


Memandangkan ramai yang berpusu-pusu untuk ulang ke kampung halaman masing-masing tak kiralah arah Utara ke Selatan ke atau Pantai Timur kan? Almaklumlah walaupun ku beraya di KL (memang berpuluh-puluh tahun di KL je) tapi ku nak kongsikan sedikit info berkenaan dengan Kawasan Speed Trap.. Kalau korang sayangkan duit untuk bayar saman ikutlah info-info ini ok..



Plus Arah Utara

1. Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting

2. Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting

3. Km 271 berdekatan exit Ipoh Selatan

4. Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara

5. Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai

6. Km 296 berdekatan exit Gepong

7. Km 352.6 selepas exit Sungkai

8. Km373 berdekatan exit Slim River

9. Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar

10. Km 308.6 selepas exit Gopeng

11. Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora

12. Km tak pasti tapi betul-betul di R&R Gurun

13. 2 km selepas tol Juru (90 km/j)

14. 5 kamera di atas jambatan Pulau Pinang ( so sentiasa slow je di situ)




Plus Arah Selatan


1. Km 289 sebelum exit Nilai Selatan

2. Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban-Senawang)

3. Km 253 selepas exit Senawang

4. Km 213.9 selepas exit Alor Gajah

5. Betul-betul di exit Jasin

6. Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak

7. Km tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng Utara

8. Km 97.3 selepas exit Air Hitam

9. Betul-betul di exit Sedenak



Plus Tengah


1. Km 456 selepas exit Sungai Buluh

2. Km betul-betul di exit Bukit Lanjan

3. Betul-betul di bawah Restoran Jejantas Sg. Buloh

4. Km 302.8 berdekatan exit Kajang

5. Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi




Jalan Persekutuan


1. Bersebelahan Hotel Mint

2. Berdekatan Esso exit Salak Selatan

3. Berhadapan Istana Negara

4. Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (menghala Kuala Lipis)

5. 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuatan)

6. Area Paya Bungor



Info ini korang boleh gunakan semasa balik kampung atau balik KL ok? apa-apa pun Pandu Cermat Jiwa Selamat Hidup Pasti FUUUYOOO...







bisik buzz: Sesiapa ada kampung cepat-cepatlah balik kampung kasi orang KL beraya di KL dengan aman tanpa sesak..haha


SALAM FUUUYOOO RAYA~







Comments (21)

On August 28, 2011 at 2:01 PM , sara zainol said... [Reply to comment]

sedapp ! biskut sarang semut n tart gulung nenas.. nkkkkkk ! hehe

 
On August 28, 2011 at 2:28 PM , Aida Azryn said... [Reply to comment]

selamat hari raya!! wan,nak duit raya. boleh? :B

 
On August 28, 2011 at 4:54 PM , A Crack Mirror said... [Reply to comment]

ohohoho..betul2...tak sabar nak tunggu KL kosong..boleh guling2 atas jln.. ohoho...taun ni raya prtama asya balik kg kak ziana..merlimau,serkam..ohoho~

 
On August 28, 2011 at 5:08 PM , ayie said... [Reply to comment]

bahagian paling suka adalah kereta raya yang cantik..huhu.. nak naik laaa

 
On August 28, 2011 at 6:24 PM , hysman said... [Reply to comment]

beraya dgn kete baru yer... salam lebaran wan... hahaa

 
On August 29, 2011 at 12:28 AM , Hans said... [Reply to comment]

wah
tart gulung tu menyelerakan

 
On August 29, 2011 at 12:37 AM , Eazy Izzuddin said... [Reply to comment]

sedap...
nanti nak raya kat rumah wan lah
hehe

thanks 4 da infoo
:)

 
On August 29, 2011 at 2:01 AM , Azmer Lias said... [Reply to comment]

tart nenas..
1 of my fav...hehe

 
On August 29, 2011 at 4:04 AM , pipoq said... [Reply to comment]

jangan kat kawasan speed trap tu je tak memecut, tapi kalo lebih sayang duit dari sayang nyawa tu tak leh nak cakap ape la..hehehe

 
On August 29, 2011 at 4:27 AM , iKhRam said... [Reply to comment]

sedap.. nk dua jnis kuih tue.. huhuhu.. mmg feveret tue!

 
On August 29, 2011 at 11:39 AM , ::FAIZ FARISH:: said... [Reply to comment]

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir Batin

~Faiz Farish~

tat nenas nmpk best

 
On August 29, 2011 at 1:00 PM , khairul akmal azman said... [Reply to comment]

siap de info trafik lg..bagus2..
untung la kete baru tahun ni.

 
On August 29, 2011 at 2:49 PM , rAy jR...@...Aliff said... [Reply to comment]

slm syawal..

 
On August 30, 2011 at 10:36 AM , WAHIDA ALIAS said... [Reply to comment]

dtg blog ni 1st rye..SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN! =)


..mtk kueh sket..haha

 
On August 30, 2011 at 9:15 PM , DanieL AdiE said... [Reply to comment]

Lama tak makan kuih sarang semut...

bdw, Salam Lebaran Wan..

 
On August 31, 2011 at 12:17 AM , asybedazzle said... [Reply to comment]

gambar kereta baru dia mesti ada punye. hahaha. LIKE sarang semut, selamat hari raya! :)

 
On August 31, 2011 at 6:53 PM , Cik Yatt said... [Reply to comment]

abg fuuuyooo..slamat hari raya..:)

 
On September 1, 2011 at 2:52 AM , chemay said... [Reply to comment]

nice infoo..
lepas nie boleh la berhati2 kat highway kann..

btw selamat hari raya dear.
:)

 
On September 5, 2011 at 3:03 PM , Finaz Jaafar said... [Reply to comment]

wan, tart nenas tu memang feveret kite !!! naaakkkkkkkkk

 
On September 6, 2011 at 12:00 AM , kemang~ said... [Reply to comment]

slmt raye bro!

 
On September 6, 2011 at 11:38 PM , Amoi said... [Reply to comment]

eh. cam tu rupanya cara buat tart!
oooohhooo