Sunday, August 28, 2011

FUUUYOOO... BISKUT RAYA & KAWASAN SPEED TRAP??

Assalammualaikum korang da buat kuih raya ke?? ke beli je? anda semua da balik kampung?? Wah wah wah kemain lagi ye sakan..

Keluarga ku adalah buat 2 jenis biskut raya simple-simple je.. antaranya...

Kuih Tat Nenas

Ku tak berapa berkenan sangat dengan kuih ini kalau tak bagi rasa pun tak apa.. haha

Cara-caranya buat tat nenas..

tadaaaa!! jadilah ia Tat Nenas



Biskut Sarang Semut *fav ku tiap-tiap tahun wajib bonda ku buat


Hanya parut

Letak choc rise dan letak dalam acuan kemudian masuk oven..

siaplah biskut Sarang Semut..

Yang lain-lain hanya kuh tunjuk je.. dan keluarga ku banyakkan maruku, kerepek dan asam jeruk je.. haha..


Info seterusnya.......


Memandangkan ramai yang berpusu-pusu untuk ulang ke kampung halaman masing-masing tak kiralah arah Utara ke Selatan ke atau Pantai Timur kan? Almaklumlah walaupun ku beraya di KL (memang berpuluh-puluh tahun di KL je) tapi ku nak kongsikan sedikit info berkenaan dengan Kawasan Speed Trap.. Kalau korang sayangkan duit untuk bayar saman ikutlah info-info ini ok..



Plus Arah Utara

1. Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting

2. Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting

3. Km 271 berdekatan exit Ipoh Selatan

4. Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara

5. Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai

6. Km 296 berdekatan exit Gepong

7. Km 352.6 selepas exit Sungkai

8. Km373 berdekatan exit Slim River

9. Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar

10. Km 308.6 selepas exit Gopeng

11. Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora

12. Km tak pasti tapi betul-betul di R&R Gurun

13. 2 km selepas tol Juru (90 km/j)

14. 5 kamera di atas jambatan Pulau Pinang ( so sentiasa slow je di situ)




Plus Arah Selatan


1. Km 289 sebelum exit Nilai Selatan

2. Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban-Senawang)

3. Km 253 selepas exit Senawang

4. Km 213.9 selepas exit Alor Gajah

5. Betul-betul di exit Jasin

6. Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak

7. Km tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng Utara

8. Km 97.3 selepas exit Air Hitam

9. Betul-betul di exit Sedenak



Plus Tengah


1. Km 456 selepas exit Sungai Buluh

2. Km betul-betul di exit Bukit Lanjan

3. Betul-betul di bawah Restoran Jejantas Sg. Buloh

4. Km 302.8 berdekatan exit Kajang

5. Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi




Jalan Persekutuan


1. Bersebelahan Hotel Mint

2. Berdekatan Esso exit Salak Selatan

3. Berhadapan Istana Negara

4. Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (menghala Kuala Lipis)

5. 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuatan)

6. Area Paya Bungor



Info ini korang boleh gunakan semasa balik kampung atau balik KL ok? apa-apa pun Pandu Cermat Jiwa Selamat Hidup Pasti FUUUYOOO...







bisik buzz: Sesiapa ada kampung cepat-cepatlah balik kampung kasi orang KL beraya di KL dengan aman tanpa sesak..haha


SALAM FUUUYOOO RAYA~







Wednesday, August 24, 2011

FUUUYOOO... WORDLESS WEDNESDAY #6














bisik buzz: syoknya Raya! kan kan





SALAM FUUUYOOO RAMADHAN~





Monday, August 22, 2011

FUUUYOOO... UCAPAN RAYA ZIANA ZAIN feat. MR.WAN KEPADA ANDA!



Assalamualaikum buat anda semua yang sudi singgah blog FUUUYOOO... MR.WAN ini...


Kali ini ku mahu kongsikan cerita pada hari Sabtu yang lepas.. Di mana selepas berbuka puasa, Plaza Masalam, Shah Alam telah berlangsungnya majlis meraikan anak yatim.. Artis yang terlibat adalah Ziana Zain dan Amy Serach.. Yang lebih penting geng-geng Ziana Folks turun padang memberikan sokongan padu pada Ziana Zain.. Suasana gamat menghiasi shopping mall itu.. Itulah dia Ziana Folks yang akan membuat "kecoh".. Ziana Folks terbaik!


Jom layan gambar-gambar ini...



Ziana Zain sangat cantik, ayu dan kekal slim ok! Luv so much!





Ziana Zain menyampaikan 3 buah lagu iaitu Anggapanmu, Indahnya Di Hari Raya dan Pawana..

Peminat Ziana Zain paling muda di waktu itu..

Amy Search & Ziana Zain.. Terbaik!



Yus, Fazri, Cik Fida Nasir, Olat dan Nana (photograper).. Terima kasih ya!


Antara geng Ziana Folks yang hadir.. yang lelaki tengah itu (pegang beg biru) kenal tak? aha itulah di abang long Farah Fauzana.. Abang Fazri.. dia sangat best dan baik! Tak sangka dia nak teman kami dan dalam beberapa jam kenal kami da macam ngam gilo-gilo..


Nak di jadikan cerita, setelah habis show kami adalah beberapa orang pergi minum di Kedai Kopi, Tasik Shah Alam Seksyen 2 sebab da kehausan kaedahnya.. Dalam beberapa minit kami bergelak sakan kami di kejutkan dengan kedatangan Ziana Zain bersama Kak Lisa (PA).. Ini adalah pertemuan yang tidak di rancang sama sekali ok.. Apa lagi kami pun menjeritlah tak ingat walaupun masa tu dalam pukul 11 malam.. hahaha..


Kami pun minum-minum dan makan-makanlah sambil tukar-tukar cerita dan tips dengan Diva No 1 di hati ku.. Banyak gak dia bagi petua cuma larat atau tak je ku nak mengikutinya.. haha..


dalam sibuk pose Kak Ziana tetap tak henti-henti dengan celotehnya.. haha



Alhamdulilah dapat jugak duduk semeja dan berkongsi cerita dengan Diva dan Penghibur
No 1
dihatiku ini...


Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke panggkal lengan temanya.. Sudah duduk semeja tak ambik gambar rugi besarlahkan.. hehe..


Gambar ramai-ramai kami di kalangan Ziana Folks memang wajib.. haha


Ini ku selitkan sekali rakaman video ucapan raya Ziana Zain feat. Mr. Wan.. korang kena tengok dari awal sampai habis video ini baru korang tahu.. Begitu ceria dan indahnya... Tengok jangan tak tengok ya...Dapat cakap part last-last pun ok la kan.. hehe





Creadit to Mohd Qarl untuk video ini



Satu lagi lakaran kehidupan ku di warnai dengan kenangan manis yang pasti di ingat sampai bila-bila..


ZIANA ZAIN feat MR.WAN ^_^







bisik buzz: Jika masa kecil-kecil ku selalu mimpi dan berangan-angan untuk berdampingan dengan Ziana Zain aka artis kesayanganku.. Kali ini alhamdulilah tercapai..




SALAM FUUUYOOO RAMADHAN~






Friday, August 19, 2011

FUUUYOOO... GABUNGAN BLOGGER YANG HEBAT!

Ini adalah sambungan majlis Iftar Santai Selambar Blogger


Ku mahu cerita kisah aktiviti yang sempat kami jalankan sehingga ku jadi semput dek kerana gelak huhu...


Kami daripada kumpulan 1 yang sentiasa macho


Meka kumpulan 2 sentiasa kacak


Antara permainanya adalah


Nama permainan ini adalah main bisu-bisu.. Ku buat gaya meka kena teka.. Betapa powernya ku, ku tak habis gaya lagi dan gaya ku entah apa-apa entah ku pun tak faham tapi meka boleh teka dengan tepat sekali!! Hebatkan! hahaha


Nama permainan ini adalah "buaya biawak".. ku antara pemenang terawal keluar..huhu mana taknya masa ku salah je baru cakap ini tak testing da part orang lain salah mula kata baru percubaan.. ok fine! nak menang hambik!


Konklusinya mereka menang permainan kami menang gelak so dua-dua menang yeah! huhuhu



Ini ku mahu tunjukkan menu-menu hebat yang di bawa oleh para blogger pada hari itu...


Tengok tu beratur menu kuih muih disitu ya.. yang paling menyerlah ialah Roti Jala.. huhu



Tengok tu baru separuh hari puasa kami sudah boleh rasa kuih raya ok... bertuah betul kami *nada bagi jeles


Ini adalah menu berat pada hari itu Nasi Hujan Panas hasil air tangan Kak Heze.. sedap-sedap..


Maffins dan cookies (tak sempat ambil gambar) hasil tangan en Jimmy Shanley eh salah en Nabil kita sorang ni.. seiyes sedap dan mempersonakan sayang nak makan rasa nak kasi framekan je... tak percaya??


Tengok tu temanya ku sayang nak makan hanya peganga je muffin Nabil tu ok! huhu

Dan lagi fokus di tangan ku masi pegang muffin Nabil tanpa di sentuh sebab sayang nak makan ok.. huhu


Bihun sup Ijat..



aksi-aksi semasa melantak.. agak sopan ok al maklumlah semua tengah pakai baju melayu kenalah sopan kan? haha

Anak sulung kami! wah tibebe.. Inilah rakan blogger pertama kami Eazy yang telah melangsung perkahwinan dan blogger pertama dari team kami yang telah mendapat anak namanya Medina.. comel kan! tak sempat ayahanda Wan nak gomoh Medina.. huhu.. Next year mungkin akan bertambah lagi sorang anak Pojie dan Erra pulak kan???



3 Pria terhebat bergabung!! ahaks! Bila kami sudah berjumpa dan duduk satu tempat sah-sah kami mulakan segmen gelak kami sampai pengsan.. haha




Jejaka kacak ahaks! kacak kan??? haha





Pilih-pilih yang mana satu nak cepat! Nak yang muka macam Korea, muka macam Jimmy, nak abang cikgu, nak yang abang kereta baru (Vios or Myvi), abang photographer atau abang pandai masak?? semua da pilih-pilih ^_^


Lelaki Maskulin abad ini.. hahaha

Akhir kata



Best! InsyAllah jumpa lagi majlis akan datang.. Korang nak join? boleh-boleh add fb orang-orang di atas tu dan PM mereka senang kan.. hehe..





bisik buzz: aktiviti hujung minggu ku akan menjadi padat, ketat dan mampat!



SALAM FUUUYOOO RAMADHAN~







Copyright © FUUUYOOO... MR.WAN Designed by azhafizah.com