Friday, March 11, 2011

FUUUYOOO.. HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA 4.5 BINTANG!


Semalam (Khamis) ku berkesempatan menonton filem termahal di bawah produksi KRU Studio iaitu Hikayat Merong Mahawangsa di Wangsa Walk.. FUUUYOOOO seiyes ku cakap the ticket already selling very fast walaupun hari ini hari office hour.. Tak tahulah tempat anda macam mana kan..


Mengenai sinopsis filem ini korang bolehlah google banyak blog sudah memberitahu pasal sinopsis cerita ini so tak payahlah ku nak bercerita lagi ok.. cuma ku nak beri tahu mengenai ini...



Kelebihan Hikayat Merong Mahawangsa:

~ sebuah filem epik dan aksi yang sarat dengan penggunaan teknik CGI, set busana dan props pada kurun ke 2

~ pada jam pertama anda dapat saksikan banyak dialog yang dituturkan dalam bahasa inggeris berbanding bahasa melayu.. tapi kira orait lah kan memang sesuai pun.. Malah bahasa melayu yang dituturkan juga begitu indah sekali..

~ adegan lawak turut diselitkan.. Paling berkesan adalah watak Yin rakan kepada Puteri Meng Li-Hua.. Bukan lawak bodoh ok.. Tak percaya tengoklah nanti..

~ aksi pertarungan berkesan dengan dibantu oleh teknik CGI.. Yang penting jelas kelihatan darah tersembur-tersembur.. Tapi yang lawaknya tentera dari group Stephen adehhh keding-keding je ada tu pulak buncit dan ada tu da tua pulak.. Adeehh seiyes ku tergelak tengok.. haha..

~ Walaupun scene Umi Aida tak banyak dalam filem ini tapi sampai ke akhir filem ini ku masih ingat disebabkan dialog pesanan kepada anaknya itu..

~ Watak Stephen Rahman memang mantap! Sesuai sangat dengan dia..

~ Bagi ku watak Umi sebagai Embok tidak begitu menonjol sangat berbanding watak Jing Lusi sebagai Puteri Meng Li-Hua.. Yang penting sweet gila Jing Lusi cakap melayu..hehe



Secara peribadi ku dalam Hikayat Merong Mahawangsa:

Jalan cerita best penuh dengan adegan aksi dan mesej dan berjaya disampaikan kepada penonton walaupun dalam bentuk sejarah... Selalunya filem-filem epik macam ini di negara kita kebanyakkannya gagalkan... Tapi tak tahulah peluang bagi filem ini mungkin cerah kot.. Cuma yang ku hairan dan pelik kenapa lagu Anuar Zain Sedetik Lebih tidak di tonjolkan sangat dalam filem ini kata lagu tema untuk filem ini tapi ku tak dengar langsung lagu itu dimainkan dalam filem ini.. Yang ku perasan time Embuk dan Merong itu pun hanya muzik je.. Ke ku yang tak perasan erk?? korang ada perasan macam ku perasan tak? huhu


Overall ku boleh bagi 4.5 /5 bintang untuk filem ini.. Anda? Sesiapa yang belum menonton filem ini pergilah menonoton filem yang menelan belanja RM8 juta ini kot... Kesian KRU tak pulang modal pulak kalau anda tak pergi menonton.. hehe..






Bisik buzz: start minggu depan berderet filem Melayu akan keluar Ratu, .... Dalam Botol dan Cun!.. Semua itu perlukan duit duit duit.. hoho..


SALAM FUUUYOOO~





42 comments:

tiQz said...

mcm nk tgk jer.... bace blog nieh.. cm giler mantap.. hurm...

Anna King said...

bez ek.. anna pon nk g tgk.. tp kt KB neh mnad panggung wayang.. huk2..

Pirate said...

yes! pas ofis esok pirate nak tgk kat wangsa walk jugaklah!

asybedazzle said...

kurun ke 2 mana ada anuar zain menyanyi (=.=')

Miss Orangeee said...

teruja plak nk tengok =)

fazemy said...

Best erkk citer ni. SMoga dpt kutipan 10 juta. Sokonglah filem kita:))

SHaRKFiQ SSM said...

yeah, sokonglah filem buatan MALAYSIA..

xsabar nak g tgk lps nih~ ;))

Raji berkata said...

hohoho plan nk pergi tgk hari ini
tpi tu pun kalau ad lgi lah ticket o.o

Azmer Lias said...

ni yg terasa nak gi tengok..
xsabo la pulak...

good review!!

MIZZ SUE (ASAMGARAMGULA) said...

nk g tgok jugak..dik..nape blog adik nmpak semua putih..sebab yg katak ari tu ke

missSenget said...

pergh..

die tengok x ajak..
majuk jauh2..

keh3..

serius..nk sgt tgk citer ni..

tp xtau bila..hahaha

FaizalSulaiman said...

plan nak tgk ahad ni!!

♥aqmalazmi♥ said...

pehhhh......bile baca rasa mcm nak g tengok ah!!tp siapa nak teman wey!! HHAHAHAHAH!!!!btw cerita dalam botol agak songsang cerita nya......iss iss isss

pipoq said...

tahniah kerana berjaya menjadi antara yang terawal menonton..

syiok sungguh ka ?

Oasis said...

tq wan sudi review movie tu. Nk pergi tgk juga tpi ok tak CGI dia? Takut jadi cam kartun plak. Tu yg risau sket tu...

mie said...

uih!!
kena gi tgk nnti..
eheehheee

nora said...

AKU YUSRY: mai mai pakat pakat tengok film aku ni, rugi wooo klau tak tengok

ENTRY HOT : dia tinggalkan aku...

d_tieah said...

Asal tak bagi full stars????????? Ngee :) Walaupun tak berapa suka tengok hero filem ni, terpaksa gak tonton sebab pasti sangat filem ni best.. Tengok trailer pun kagum owh..


Entry Terbaru : Kursus Perguruan Lepasan SPM Pengambilan Jun 2011 Kini Dibuka

fiefa iefa said...

sifu jom tgk cite nie dgn iefa tp sifu ar blanje hahahahaha

DanieL AdiE said...

Tatkala ramai yg dh tgk..
x sbr nak tgk mlmnie..

FarhanaDr said...

Teringin sangat nak nengok CUN! Semua sila ke pawagam ye nengok pakwe ku berlakon CUN! Hahahaha.. *gedik*

NICK IRFAN said...

eh! filem ni dh kluar ke? brapa kutipan dia?

Cik Ungu Kamila said...

mula-mula ingat cite epik macam ni cam tak best jek. tapi kalau Mr.Wan dah bagi 4.5 bintang, kena p tgk la ni. heeee :)

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

wooooo jom pakat memeriahkan panggung wayang ... nengok merongmahawangsa kat tebrau JJ

iyllienaz said...

dgr lagu anuar zain tu masa last part2 senarai nama je..tu pon after half of the list came out..

Wan Gerrard said...

memang terbaik ^_^

famimahat said...

pengaruh blogger memang dasat. dari takde rasa pape tetibe membuak2 keinginanku menonton citer ini, aishhhhh~


haruslah siap2 ahad ini ke DP

hysman said...

ko buat aku nak gi tgok ar der...
wlupun tak suka tgok movie tp klu citer gaduh2 ni best gak tgo wayang...tp tgh bulan,nnt ler tunggu gaji..kehkehkeh...
support our local product tak gitu?
hehe...

niesz said...

cite ni mcm best sbb lain dr yg lain, niesz lum sempat tgk lg..nnti nk g tgk la..hope tak abis la ticket nnti..

AiDa AzRyN said...

haha.. 4.5 bintang je?npe x 5?XD

Nur Farah Hani said...

ouh best erk?? denagr tajuk cam ta best..s ebab kesah lama.. tapi ramai yang kata best..

p/s:- hamboi harus ekr p tengok semua.. kaya panggung wayang cam nih.. ;p

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

epik ni mahu mengalah kan puteri gunung ledang.... pasti tonton

WAHIDA ALIAS said...

support filem malaysia!!btw kesian kt kru nnt.haha

ADfeez said...

hehehe mmg nice...

"sampai masa tibanya waktu, redup hati kaum berdua, bila dua jasad menjadi satu, hidup mati jadi bersama"

d_tieah said...

Awak, awak.. Filem ni box office.. Ye ye ye, saya tahu dan saya rasa awak pun tahu.. Tapi nak tanye.. Kenapa tak update blog ni?



Entry Terbaru 1 : Isu Ultraman, Power Rangers, Doraemon Dan Tsunami
Entry Terbaru 2: Loji Nuklear Jepun Meletup Dan Pencemaran Radioaktif Berlaku?

Raji berkata said...

woahhhh bestnyer
ak dri dlu lgi tnggu citer ni kluar!!
hahaha tpi smpai skang xdpt tgk lgi >.<
nnti esok nk pergi lah tgk

dyna syamsuri said...

huh,,kena pergi cepat nih..
wan da jadi promoter, so rs terpujuk nak pergi,hehehhe

Budu Masin said...

serius tak rugi tgk citer nih.....best2..aku gelak je bila tgk askar2 dorang keding2

efa said...

waah org ramai kta best!!nak2 nak pi tgk ah cmni huhu

zt-zati said...

beskan, beskan..
siyes mase watak ying2 ngn puteri tu mmg lawak gile..
:D

nelly said...

Nampak seronoklah cerita dia ..

Biela Sapine said...

Ala, tak tengok lagi. Jangan cerita dulu

Copyright © FUUUYOOO... MR.WAN Designed by azhafizah.com