Semalam (Khamis) ku berkesempatan menonton filem termahal di bawah produksi KRU Studio iaitu Hikayat Merong Mahawangsa di Wangsa Walk.. FUUUYOOOO seiyes ku cakap the ticket already selling very fast walaupun hari ini hari office hour.. Tak tahulah tempat anda macam mana kan..


Mengenai sinopsis filem ini korang bolehlah google banyak blog sudah memberitahu pasal sinopsis cerita ini so tak payahlah ku nak bercerita lagi ok.. cuma ku nak beri tahu mengenai ini...



Kelebihan Hikayat Merong Mahawangsa:

~ sebuah filem epik dan aksi yang sarat dengan penggunaan teknik CGI, set busana dan props pada kurun ke 2

~ pada jam pertama anda dapat saksikan banyak dialog yang dituturkan dalam bahasa inggeris berbanding bahasa melayu.. tapi kira orait lah kan memang sesuai pun.. Malah bahasa melayu yang dituturkan juga begitu indah sekali..

~ adegan lawak turut diselitkan.. Paling berkesan adalah watak Yin rakan kepada Puteri Meng Li-Hua.. Bukan lawak bodoh ok.. Tak percaya tengoklah nanti..

~ aksi pertarungan berkesan dengan dibantu oleh teknik CGI.. Yang penting jelas kelihatan darah tersembur-tersembur.. Tapi yang lawaknya tentera dari group Stephen adehhh keding-keding je ada tu pulak buncit dan ada tu da tua pulak.. Adeehh seiyes ku tergelak tengok.. haha..

~ Walaupun scene Umi Aida tak banyak dalam filem ini tapi sampai ke akhir filem ini ku masih ingat disebabkan dialog pesanan kepada anaknya itu..

~ Watak Stephen Rahman memang mantap! Sesuai sangat dengan dia..

~ Bagi ku watak Umi sebagai Embok tidak begitu menonjol sangat berbanding watak Jing Lusi sebagai Puteri Meng Li-Hua.. Yang penting sweet gila Jing Lusi cakap melayu..hehe



Secara peribadi ku dalam Hikayat Merong Mahawangsa:

Jalan cerita best penuh dengan adegan aksi dan mesej dan berjaya disampaikan kepada penonton walaupun dalam bentuk sejarah... Selalunya filem-filem epik macam ini di negara kita kebanyakkannya gagalkan... Tapi tak tahulah peluang bagi filem ini mungkin cerah kot.. Cuma yang ku hairan dan pelik kenapa lagu Anuar Zain Sedetik Lebih tidak di tonjolkan sangat dalam filem ini kata lagu tema untuk filem ini tapi ku tak dengar langsung lagu itu dimainkan dalam filem ini.. Yang ku perasan time Embuk dan Merong itu pun hanya muzik je.. Ke ku yang tak perasan erk?? korang ada perasan macam ku perasan tak? huhu


Overall ku boleh bagi 4.5 /5 bintang untuk filem ini.. Anda? Sesiapa yang belum menonton filem ini pergilah menonoton filem yang menelan belanja RM8 juta ini kot... Kesian KRU tak pulang modal pulak kalau anda tak pergi menonton.. hehe..






Bisik buzz: start minggu depan berderet filem Melayu akan keluar Ratu, .... Dalam Botol dan Cun!.. Semua itu perlukan duit duit duit.. hoho..


SALAM FUUUYOOO~





Comments (42)

On March 11, 2011 at 1:05 AM , tiQz said... [Reply to comment]

mcm nk tgk jer.... bace blog nieh.. cm giler mantap.. hurm...

 
On March 11, 2011 at 1:06 AM , Anna King said... [Reply to comment]

bez ek.. anna pon nk g tgk.. tp kt KB neh mnad panggung wayang.. huk2..

 
On March 11, 2011 at 1:22 AM , Pirate said... [Reply to comment]

yes! pas ofis esok pirate nak tgk kat wangsa walk jugaklah!

 
On March 11, 2011 at 1:24 AM , asybedazzle said... [Reply to comment]

kurun ke 2 mana ada anuar zain menyanyi (=.=')

 
On March 11, 2011 at 2:13 AM , Miss Orangeee said... [Reply to comment]

teruja plak nk tengok =)

 
On March 11, 2011 at 2:40 AM , fazemy said... [Reply to comment]

Best erkk citer ni. SMoga dpt kutipan 10 juta. Sokonglah filem kita:))

 
On March 11, 2011 at 3:04 AM , SHaRKFiQ SSM said... [Reply to comment]

yeah, sokonglah filem buatan MALAYSIA..

xsabar nak g tgk lps nih~ ;))

 
On March 11, 2011 at 6:32 AM , Raji berkata said... [Reply to comment]

hohoho plan nk pergi tgk hari ini
tpi tu pun kalau ad lgi lah ticket o.o

 
On March 11, 2011 at 7:39 AM , Azmer Lias said... [Reply to comment]

ni yg terasa nak gi tengok..
xsabo la pulak...

good review!!

 
On March 11, 2011 at 7:44 AM , MIZZ SUE (ASAMGARAMGULA) said... [Reply to comment]

nk g tgok jugak..dik..nape blog adik nmpak semua putih..sebab yg katak ari tu ke

 
On March 11, 2011 at 8:09 AM , missSenget said... [Reply to comment]

pergh..

die tengok x ajak..
majuk jauh2..

keh3..

serius..nk sgt tgk citer ni..

tp xtau bila..hahaha

 
On March 11, 2011 at 8:45 AM , FaizalSulaiman said... [Reply to comment]

plan nak tgk ahad ni!!

 
On March 11, 2011 at 9:24 AM , ♥aqmalazmi♥ said... [Reply to comment]

pehhhh......bile baca rasa mcm nak g tengok ah!!tp siapa nak teman wey!! HHAHAHAHAH!!!!btw cerita dalam botol agak songsang cerita nya......iss iss isss

 
On March 11, 2011 at 9:29 AM , pipoq said... [Reply to comment]

tahniah kerana berjaya menjadi antara yang terawal menonton..

syiok sungguh ka ?

 
On March 11, 2011 at 9:34 AM , Oasis said... [Reply to comment]

tq wan sudi review movie tu. Nk pergi tgk juga tpi ok tak CGI dia? Takut jadi cam kartun plak. Tu yg risau sket tu...

 
On March 11, 2011 at 10:07 AM , mie said... [Reply to comment]

uih!!
kena gi tgk nnti..
eheehheee

 
On March 11, 2011 at 10:36 AM , nora said... [Reply to comment]

AKU YUSRY: mai mai pakat pakat tengok film aku ni, rugi wooo klau tak tengok

ENTRY HOT : dia tinggalkan aku...

 
On March 11, 2011 at 11:09 AM , d_tieah said... [Reply to comment]

Asal tak bagi full stars????????? Ngee :) Walaupun tak berapa suka tengok hero filem ni, terpaksa gak tonton sebab pasti sangat filem ni best.. Tengok trailer pun kagum owh..


Entry Terbaru : Kursus Perguruan Lepasan SPM Pengambilan Jun 2011 Kini Dibuka

 
On March 11, 2011 at 1:25 PM , fiefa iefa said... [Reply to comment]

sifu jom tgk cite nie dgn iefa tp sifu ar blanje hahahahaha

 
On March 11, 2011 at 2:32 PM , DanieL AdiE said... [Reply to comment]

Tatkala ramai yg dh tgk..
x sbr nak tgk mlmnie..

 
On March 11, 2011 at 2:43 PM , FarhanaDr said... [Reply to comment]

Teringin sangat nak nengok CUN! Semua sila ke pawagam ye nengok pakwe ku berlakon CUN! Hahahaha.. *gedik*

 
On March 11, 2011 at 3:27 PM , NICK IRFAN said... [Reply to comment]

eh! filem ni dh kluar ke? brapa kutipan dia?

 
On March 11, 2011 at 4:25 PM , Cik Ungu Kamila said... [Reply to comment]

mula-mula ingat cite epik macam ni cam tak best jek. tapi kalau Mr.Wan dah bagi 4.5 bintang, kena p tgk la ni. heeee :)

 
On March 11, 2011 at 11:09 PM , Afzainizam said... [Reply to comment]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

wooooo jom pakat memeriahkan panggung wayang ... nengok merongmahawangsa kat tebrau JJ

 
On March 12, 2011 at 12:10 AM , iyllienaz said... [Reply to comment]

dgr lagu anuar zain tu masa last part2 senarai nama je..tu pon after half of the list came out..

 
On March 12, 2011 at 3:27 AM , Wan Gerrard said... [Reply to comment]

memang terbaik ^_^

 
On March 12, 2011 at 3:35 AM , famimahat said... [Reply to comment]

pengaruh blogger memang dasat. dari takde rasa pape tetibe membuak2 keinginanku menonton citer ini, aishhhhh~


haruslah siap2 ahad ini ke DP

 
On March 12, 2011 at 8:22 AM , hysman said... [Reply to comment]

ko buat aku nak gi tgok ar der...
wlupun tak suka tgok movie tp klu citer gaduh2 ni best gak tgo wayang...tp tgh bulan,nnt ler tunggu gaji..kehkehkeh...
support our local product tak gitu?
hehe...

 
On March 12, 2011 at 12:52 PM , niesz said... [Reply to comment]

cite ni mcm best sbb lain dr yg lain, niesz lum sempat tgk lg..nnti nk g tgk la..hope tak abis la ticket nnti..

 
On March 12, 2011 at 2:35 PM , AiDa AzRyN said... [Reply to comment]

haha.. 4.5 bintang je?npe x 5?XD

 
On March 12, 2011 at 3:27 PM , Nur Farah Hani said... [Reply to comment]

ouh best erk?? denagr tajuk cam ta best..s ebab kesah lama.. tapi ramai yang kata best..

p/s:- hamboi harus ekr p tengok semua.. kaya panggung wayang cam nih.. ;p

 
On March 13, 2011 at 12:43 AM , Afzainizam said... [Reply to comment]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

epik ni mahu mengalah kan puteri gunung ledang.... pasti tonton

 
On March 13, 2011 at 1:01 AM , WAHIDA ALIAS said... [Reply to comment]

support filem malaysia!!btw kesian kt kru nnt.haha

 
On March 13, 2011 at 11:46 PM , ADfeez said... [Reply to comment]

hehehe mmg nice...

"sampai masa tibanya waktu, redup hati kaum berdua, bila dua jasad menjadi satu, hidup mati jadi bersama"

 
On March 14, 2011 at 7:01 PM , d_tieah said... [Reply to comment]

Awak, awak.. Filem ni box office.. Ye ye ye, saya tahu dan saya rasa awak pun tahu.. Tapi nak tanye.. Kenapa tak update blog ni?



Entry Terbaru 1 : Isu Ultraman, Power Rangers, Doraemon Dan Tsunami
Entry Terbaru 2: Loji Nuklear Jepun Meletup Dan Pencemaran Radioaktif Berlaku?

 
On March 14, 2011 at 10:14 PM , Raji berkata said... [Reply to comment]

woahhhh bestnyer
ak dri dlu lgi tnggu citer ni kluar!!
hahaha tpi smpai skang xdpt tgk lgi >.<
nnti esok nk pergi lah tgk

 
On March 14, 2011 at 11:34 PM , dyna syamsuri said... [Reply to comment]

huh,,kena pergi cepat nih..
wan da jadi promoter, so rs terpujuk nak pergi,hehehhe

 
On March 15, 2011 at 12:16 AM , Budu Masin said... [Reply to comment]

serius tak rugi tgk citer nih.....best2..aku gelak je bila tgk askar2 dorang keding2

 
On March 15, 2011 at 12:28 PM , efa said... [Reply to comment]

waah org ramai kta best!!nak2 nak pi tgk ah cmni huhu

 
On March 15, 2011 at 6:34 PM , zt-zati said... [Reply to comment]

beskan, beskan..
siyes mase watak ying2 ngn puteri tu mmg lawak gile..
:D

 
On March 15, 2011 at 7:33 PM , nelly said... [Reply to comment]

Nampak seronoklah cerita dia ..

 
On March 21, 2011 at 9:46 AM , Biela Sapine said... [Reply to comment]

Ala, tak tengok lagi. Jangan cerita dulu