Tuesday, January 18, 2011

FUUUYOOO.. YABEDABEDU DI MELAKA!


Burung kedidi burung kenari,
Pepohon siantan tumbuhnya rapat,

Dari Kuala Lumpur kami kemari
,
Datang Melaka penuh berhajat

FUUUYOOO
berpantun gitu...sebenarnya dah lama gila tak pulang ke kampung halaman.. last 2009 kot balik kampung kat Melaka.. iye la atuk dan nenek sudah "tidur nyenyak" so malas nak balik, cuma ada mak cik, pak cik saja.. kalau balik kampung pun bukan dapat jalan seperti ini.. asyik duduk rumah borak-borak, gosip-gosip style orang Melaka.. tau tak style orang Melaka borak macam mana?? haha tanya Zami dan Adie.. ku tak mahu jawab.. haha

Kesempatan kami ke Melaka hari Sabtu dan Ahad lepas memang sangat-sangat FUUUYOOO lah tujuan kami ke sana ingin melawat rakan baik tapi bak kata orang sambil menyelam minum air tapi bila minum air mesti tersedak kan.. so macam tak valid je peribahasa tu.. hohoho... mati ku kalau orang pakar bahasa tahu ni...ok sambung balik berpantun....

Berdiri teguh pohonan jati,
Tumbuh subur si bunga cemara,
Kami berlima datang ke mari,
Melaka tersenyum penuh ceria


Kami berLIMA iaitu:
Mr. FUUUYOOO

Abang Amir


Qarl


Anas


Fanzi

Ke Pekan Kuala membeli bingka,
Sayang pesanan terlupa sudah,
Majlis bermula tirai dibuka,
Dengan alunan cerita yang indah..


Cerita di Melaka dimulakan jalan-jalan sekitar Melaka..





First time naik beca kot.. memang menyeronokkan.. walaupun kami sebenarnya hazab sedikit.. hanya kami saja yang tahu.. haha.. tapi Fanzi dan Ku hazab 2 kali.. dengan angin sepoi-sepoi bahasa di atas beca itu bau hamis/peluh abang bawak beca tu pun tempiaslah ke kami memang hazab menghidunya... huhuhu.. ah pitam kot..

Pulau Pandan jauh ke tengah,
Gunung Daik bercabang tiga,
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh,
Pergi aje ke Jonker Walk Melaka







Jonker Walk ramai bebeno peniaga Cina.. so kalau kami hanya memandang saja makanan disitu.. huhu.. tapi Abang Amir, Qarl dan Fanzi tidak ketinggalan untuk membeli cendera hati disitu.. ku?? nan ado... haha...

Duduk sekawan si burung unta,
Tepi keramat di waktu malam,

Pada mu Anas kami meminta,

Tidur bermalam penutup kalam.

Terima kasih kepada Anas dan Nenek Anas sudi menaja penginapan kami service 5star ok!

Tidur di rumah sebelah.. makan di rumah sebelah.. memang kelas!

Sungguh indah bunga kemboja,
Di bawah atap tepi halaman,

Juadah sudah letak di meja,

Kami bersantap penuh budiman.

Edisi Om Nom Nom Race di Melaka..(makan hati team The Eronic.. haha)

Ikan Siakap menjadi pilihan kami..

OM NOM NOM di Nahoda Seafood, Umbai.. TERBAIK!


Om Nom Nom di Teratak Nenek Anas..

Om Nom Nom di Teratak Eazy

Om Nom Nom di RnR Dengkil (semasa pulang KL)

Dari Rokan ke Indragiri,
Membawa tinta ke Kuala Linggi,
Baliklah tuan rehatkan diri,
Esok kita bersua lagi.


FUUUYOOO...Yabedabedu di Melaka akan bersambung lagi... yeeeeeehak!

SALAM FUUUYOOO~





23 comments:

Amir Rayyan said...

suka pantun...suka ceritanya.....alhamdulillah ia indah dan hebat...pasti dikenang...:)

..hizamirahim.. said...

haha.
XD
jeles la?
:P
tp siriyes dah mcm om nom nom race tu.

ADfeez said...

syok giler korang... tgk gmbr pun nmpk meriah!!! hehehe :)

mizz sue said...

amboi berpantun..
tolong buatkan pantun untuk kak su boleh la kan..hihi

syuwai said...

bestnya.. siap berpantun lagi ea

p/s RM 1 = RM 100 ??!!

aNaS iBraHiM said...

kenape kisah kete kancil merah auntie tu xde? haha..

cik bebel sentiasa said...

lama xpi melaka...serikkkkkkk

Biela Sapine said...

Mentang mentang balik melaka, berpantun nampak nya.
Heyy heyy, si baju putih belang belang tu hansome. Kirim salam ok. Hee

Hazzy Ishak said...

anas comel lah kanda.
hehehe

niesz said...

wah!siap berpantun lagik!ehe..

kamu wat niesz rase nk mkn nasi lagi tau..hahaha..sedap nye!

Qarl said...

tu laaa

nak cite asap2 hiks

n makcik album kt the jetty

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

walaweehh..tak berbalas la ye pantun tu....

best melepak melaka!!!!

pipoq said...

makan sakan owhh..

::FAIZ FARISH:: said...

makan makan dan makan

DanieL AdiE said...

Datang melaka x hajak pon kn....

:p

FaizalSulaiman said...

fuhyoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

terbaik dari ladang la wan!!

Fanzi Ruji said...

sepanjang perjalanan, pegi mana-mana pun Wan ni x habis-habis gelak. hahahah~

Wan Gerrard said...

melaka terbaik ^_^

Syafiq Rosli said...

wah jalan sakan

fariehan ibrahim said...

waaa~ siap ada pantun lagiii, cun jerk!
aku plg suka part bersantap tu,
meleleh ayak liuq neh! haha! ;PP

Mra Mastura said...

om nom nom..saya nampak makanan dan abg baju putih. erk makan makan makan. om nom nom =P

Eazy Izzuddin said...

besh tu g jalan2...
dah lama x jalan2...
xD

Dee Zahari said...

owhoho. lazat3 :)

Copyright © FUUUYOOO... MR.WAN Designed by azhafizah.com