Tuesday, January 25, 2011

FUUUYOOO.. TEATER MUZIKAL TUN MAHATHIR 2 TERBAIK!



Hari Sabtu lepas , tanggal 22 Januari 2011, tanpa dirancang kaki ku sudah berada di Istana Budaya bersama Syed Hafizuddin untuk menyaksikan Teater Muzikal Tun Mahathir 2 (TMTM 2)... FUUUYOOO mula-mula macam saja-saja cakap tapi tiba-tiba menjadi betul-betul pulak mujur tiket masih ada lagi...

2 orang sahaja sudah memadai kot..

Sekali imbas pelakon yang menjayakan Teater Muzikal Tun Mahathir 2:

Ezany

Ezany ku lihat pada malam itu dia antara pelakon yang penat sebab asyik keluar masuk pentas untuk tukar baju dari 1 babak ke 1 babak sampai kelihatan peluh.. kalau ku da duduk depan semua benda boleh nampak la kan..huhu.. walau apa pun ku nak ucapkan tahniah sebab dia telah melakukan yang tebaik... kalau ku dapat memahami jalan ceritanya kesimpulannya ok la tu kan..

Misha Omar

Membawakan watak Tun Dr. Siti Hasmah ketika zaman remaja bagi ku ok.. sebab ku peminatnya haha.. tapi ku cuma pelik adakah watak Tun Siti Hasmah waktu remaja agak kasar ke?? dan seorang suka berjenaka ke?? sebab ku tengok Misha agak kasar sikit dan banyak dialog berunsurkan jenaka... ke saja dia tambah?? ermm tu ku tak pasti janji ku dapat faham apa yang dia nak sampaikan oklah tu kan.. Yang penting lagu-lagu nyanyian Misha sangat-sangat best kot..Duet dengan Ezany dan time last nyanyian solonya secara live sangat meremang bulu roma ku kot.. Terbaik lah Misha!

Misha & Ezany.. dapat bergambar dengan patung pun jadilah lepaskan rindu..huhu

Esma Danial

Esma menampilkan lakonan yang mantap dan memang tepat untuk membawa watak mantan Perdana Menteri keempat itu.. Babak terakhirnya menarik diri dari jadi PM itu benar-benar tersentuh bayangkan ku boleh menitiskan air mata ok dan Esma pun turut sama menitiskan air mata.. perh memang dia menjiwai betullah.. cayalah.. ku tersentuh part last tu. huhu

Elly Mazlein

Babaknya tidaklah banyak sangat pun.. Pada hari kedua ku melihatnya bolehlah.. tidaklah sangat kekok pun cuma kena lebih bagi lagi mesti FUUUYOO.. Dengan berbaiki beberapa hari lagi ini , harap Elly dapat menyakinkan watak Tun Dr Siti Hasmah itu.. Apapun , Elly sudah mencuba mengikut kemampuannya dengan sebaik mungkin di pentas teater.. Tahniah!

Datuk Jalaludin Hassan

Watak Mohammad Iskandar yang juga bapa kepada Tun Dr Mahathir itu sudah menjadi makanannya. Terbaik !

Azean Irdawaty

Penampilan Seniwati Azean Irdawaty atau Kak Yan yang bawa watak kecil , Mak Bidan juga tidak menghampakan. Lakonannya juga bersahaja di pentas sesuai dengan gelaran primadona Melayu gitu.. Walaupun sekejap tapi meninggalkan kesan.. Lawak dia pun menjadi bila part lawaknya itu.. cayalah..

Pelakon kanak-kanak

Tidak di lupakan macam Mohd Syafieq Shazwan boleh dikatakan berjaya jugak tapi budak comel ini (tak tau nama dia) babak dia sangat-sangat menghiburkan celoteh dia wow! buatkan 1 Istana Budaya bergegar .. haha

Dato Ac Mizal

Kemunculan Ac Mizal yang bawa watak Aziz, rakan baik kepada CheDet juga tidak menghampakan ku .. Walaupun babak Ac tidak banyak tapi sekali dia muncul di pentas, ku boleh ingat babak itu.. Tambah lagi Ac boleh menari sambil menari kot... perh!! pernah menonton persembahan beliau ketika Cuci Muzikal 1 pun dia memang terbaik ..

Sarimah Ibrahim

Dengan membawa watak susur atau pencerita paling mencuit hati penonton, sekali gus berjaya menampilkan kelainan dalam pementasan Muzikal Tun Mahathir 2.. Sarimah berjaya dengan elemen komedi yang ditampilkannya unuk mewarnai pementasan ini.. Dari mula hingga akhir pementasan, ku tidak kering gusi melihat lawak dan lakonan yang ditampilkan dengan kostum dan props sesuai mengikut babak.. Boleh dikatakan kemunculan Sarimah paling menyerlah sekali! Bayangkan Sarimah hanya berlatih hanya 9 hari saja untuk teater ini untuk mendapatkan hasil macam tu?? FUUUYOOO... cayalah Kak Mah!

Sinopsis:

Menceritakan bagaimana kehidupan zaman kanak-kanak, keluarga, rakan, pendidikan, penjajahan dan segalanya yang menjadi motivasi kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad untuk menjadi pemimpin yang terulung... Sifat kepinpinannya yang terserlah sejak zaman kkanak-kanak lagi.. Beliau mengetaui penentangan terhadap Malayan Union dan kemasukan tentera Jepun.. Perjalanan hidup sebagai seorang doktor Melayu yang ingin membantu bangsanynya dan ahli politik yang ada pasang surut ditampilkan dalam teater ini... Dilema dan kejayaan yang diangapainya semasa menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun turut diselitkan.. Hampir 2 jam lebih di pentaskan ini sangat digunakan sebaik mungkin... Tahniah Rozminah Tahir.


Gambar dari tempat duduk ku..huhu

gambar ehsan dari runwitme.blogspot.com


antara props yang digunakan





Gambar ehsan dari FB Muzikal Tun Mahathir

hanya nak ambik gambar Misha je sebenarnya.. hehe

sempat jugak membeli CD lagu-lagu yang didendangkan di Teater Muzikal Tun Mahathir 2

Ku & Che Det..huhu

Bersama Idolaku.. Jasa, perngorbanan dan sumbangan beliau kepada rakyat Malaysia amat membanggakan, tidak ternilai dan dan FUUUYOOO... Secara keseluruhan TMTM2 membuatkan ku puas dan tak bohsan.. Tahniah!


bisik buzz 1: Dahsyat! untuk 15 babak, Sarimah menukar 13 baju mengikut kesesuaian babak dan memakai rambut palsu untuk babak wartawan yang tidak betul..

bisik buzz 2: Sempat juga Ac Konsortium mempromosikan barangnya di ruang legar Istana Budaya.

bisik buzz 3: Semua lagu yang didendangkan hanyalah miming sahaja cuma lagu last dendanga Misha nyanyi secara live..

SALAM FUUUYOOO~





30 comments:

efa said...

ptut la..td duk bukak tak leh entry ni hoho..yey bestnya dpt tiket tu nk gak uhuk ahahha

..hizamirahim.. said...

wah.
best ek?
=.=
tak pernah tgk teater.

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

syok nyeee...bile la dpt tgk ek teater cm ni....

FaizalSulaiman said...

perghhh cayalah wan!

Hazzy Ishak said...

fuuuyyyohhhh kanda pergi tak ajak dinda pun tau.

benci benci benci

DanieL AdiE said...

wah..rase mcm nak g tgk je..

::FAIZ FARISH:: said...

ai jelez.....

DAUD said...

best x teater ni?

MIZZ SUE said...

bestnye bile la dpt pi kan

Amir Rayyan said...

pernah ke muzikal tun m 1, sgt best..pasti sikit kelainan dalam muzikal ke 2....

Nurul Afiqah said...

wah!! bestnyee dpt tngok teater!

Azmi said...

serius aku tak pernah merasa tgk teater macam mana,...bila la agaknya berpeluang nih

niesz said...

wow..niesz xpnh lagi tgk muzikal mcm ni..mesti best kan..teringin la plak..

Qarl said...

i guess

d 1st season was much better

zizan nin, erra fazira

hehe

sbb tu i x g yg 2nd season ni

now tunggu TERIMA KASIH CINTA

nelly said...

mesti besh . . .

aqish basir said...

tak pnh g teater lagi hmmmm dorng kata kalo teater dr tun mmg mantap..yeke???

SyahmiFikri said...

perghh..

i wish to been there.. tp x sampai hajat ag beb..

best kann .. superbb..

AiDa AzRyN said...

cambest je.. @_@

NOOR FATIN said...

mesti best! ruginya xleh pergi!

dyna syamsuri said...

seronoknyaaa....
tak penah tgk teater pon.
campak tiket satu kat sini.
hahahahha

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kajang Pak Malau kajang berlipat,
Kajang hamba mengkuang layu,
Dagang Pak Malau dagang bertempat,
Dagang hamba Tumpang lalu

wooooo tak pernah nak gi teaterrr... tapi ramai yang kata bagusssss pasal tengok Tun Dr Mahathir punya kehidupan masa dulu-dulu.... sejarahhh tuuu

DaK CoMoT said...

teater??xpnah tgk..tapi kalau cita pasal tun dr mahathir neyh memang konpem terbaikkk ar...^_^

Asyraf Arif said...

Besh nyew MTM. nak pergi tapi takde kawan oh. rugi pulakk kan.
>.<

mie said...

wow!!
gue xpenah layan teater..
ehehheee

nora said...

ko suka kan
tinggal2 kan aku

babai....


Cinta kat Salah Orang??

Eeqrum Laiel said...

Selain Sarimah Ibrahim, Budak kecik comel tu pun jadu penghibur TMTM 2 ni..hehehe....terhibur dgn gelagat mereka...hehehe..

red chopsticks said...

Jeles!! ish im there too~~~

hysman said...

kwn tak penag layan teater..
best yer? kena cuba try test nih..
hehe... mane best antara yg ptama dan ke2?

apezs shah said...

salam

best tak yea? hehe..

SANDRA AZWAN said...

seronok sebab selalunya dapat 'invite' utk tgk pementasan teater dekat IB. tUN Mahathir yg first dah tgk.....yg second nie belum lagi.....yang tak best tu sebab 'dieorg' tak nyanyi 'live'...apapun, best teater muzikal nie..;-)

Copyright © FUUUYOOO... MR.WAN Designed by azhafizah.com